Schaamhaar scheren voor mannen: de voor- en nadelen

Posted 20.05.21
4 min read

Wist je dat het overgrote merendeel van de mannen hun schaamhaar scheert or trimt? Dat is niet zo gek, want door de jaren heen is au naturel een minder populaire schaamhaarstijl geworden. Mocht je al besloten hebben met de schaar of The BushBuster 3.0 aan de slag te gaan dan hebben we gidsen voor je over hoe je je schaamhaar scheert (en ook over je ballen scheren!), maar mocht je nog twijfelen over of je afscheid wilt nemen van je gecultiveerde regenwoud, dan is dit artikel voor jou! Wij delen de voor- en nadelen van schaamhaar scheren voor mannen. 

De cijfers over mannen en hun schaamhaar

Manscaping is hot! Uit onderzoeken blijkt dat mannen wereldwijd en masse afscheid nemen van hun schaamhaar. De cijfers verschillen per land, met meer dan de helft van de mannen die scheert in Amerika, en zelfs 80% in België. In Nederland zijn de meest recente cijfers al een paar jaar oud, en die gaven aan dat het merendeel van de mannen zijn schaamhaar op zijn minst bijhoudt. 

Meer weten over je oksels scheren? Lees dan onze gids.

Redenen om je schaamhaar te scheren als man

Er zijn verschillende redenen waarom zij zich scheren op andere plekken dan hun gezicht. Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens. Het merendeel van de vrouwen geeft aan het sexy te vinden als een man zijn schaamstreek onthaart. Dat zou ook blijken uit het feit dat mannen niet altijd haarloos zijn (19%).

Hygiëne is een andere veelgehoorde reden om schaamhaar te scheren. En dat wordt waarschijnlijk voor een groot deel ingegeven door vrouwen: de helft van de vrouwen geeft aan dat ze schaamhaar “vies” of “onhygiënisch” vinden. En tsja, als de keuze gaat tussen een volle bos in de onderbroek of meer plezier in de slaapkamer, dan wordt het scheermes er snel bij gepakt, natuurlijk. 

Er is trouwens geen enkel bewijs dat schaamhaar echt vies of onhygiënisch is (lees hier meer over vervelende geurtjes). Het groeit niet voor niets. De reden waarom we schaamhaar hebben is trouwens niet duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat het verspreiden van feromonen makkelijker is als je schaamhaar hebt. 

Het zou ook kunnen dat het er voornamelijk groeit om aan te geven dat je geslachtsrijp bent, aangezien schaamhaar pas begint te groeien in de puberteit. Dan is het wel weer bijzonder dat het huidige schoonheidsideaal van vrouwen vraagt zich juist daar te ontharen, maar daar zullen we maar niet te diep op ingaan. 

Als laatste is ook sporten een veelgehoorde reden om je schaamhaar te scheren. Mogelijk vind je het geen prettig gezicht als er schaamhaar onder je zwemslip uitpiept, of misschien geloof je dat het volledig ontharen je meer aerodynamisch maakt. Daar is overigens geen sluitend bewijs voor, maar een placebo-effect kan ook al helpen, natuurlijk. 

Meer weten over je konthaar scheren? Lees dan onze gids.

Voordelen schaamhaar scheren

Nu we een uitbreide kijk hebben genomen naar de beweegredenen van het potentiële snoeiwerk is het tijd om naar de voor- en nadelen van scheren te kijken. 

  • Meer seks: Uit onderzoek blijkt dat mannen die minder schaamhaar hebben meer orale seks krijgen, dan hun behaardere vrienden. Niet gek, want er is weinig aantrekkelijker dan jezelf door een oerwoud moeten te werken om bij de kroonjuwelen te komen.
  • Groter zelfvertrouwen: Dit is vooral gerapporteerd bij vrouwen, maar we gaan er voor het gemak vanuit dat dit bij mannen ook zo is. Door de bosjes te snoeien, lijkt de boom immers groter, niet?
  • Minder kans op schaamluis: Tsja, deze spreekt voor zich. Als er geen schaamhaar is, dan is er ook geen schaamluis. De verwachting is dat schaamluis op termijn zelfs gaat uitsterven. 

Meer weten over je ballen scheren? Lees dan onze gids.

Nadelen schaamhaar scheren

Wist je dat ongeveer 3% van de volwassenen op de spoedeisende hulp terecht komt met verwondingen aan hun geslachtsdeel? Dat zijn iets vaker vrouwen dan mannen, omdat zij vaker scheren dan mannen, maar het verschil is klein. Scheerwondjes of infecties komen bij ongeveer een kwart van de scheerpartijen voor, maar gelukkig is slechts 1% van deze verwondingen is ernstig genoeg voor de spoedeisende hulp. 

  • Wondjes: Kortom… opletten geblazen als je met een scheermesje aan de slag gaat. Als je de kans op verwondingen wilt verminderen, raden wij The BushBuster 3.0 aan. Vanwege het beschermde kapje, komt het scheerapparaat niet direct in contact met de huid, en wordt de kans om je te scheren dus ernstig verminderd.
  • Ingegroeide haren: Er zijn weinig dingen irritanter dan ingegroeide haren en de bijbehorende bultjes. Om deze op afstand te houden, moet je altijd met de haarrichting mee scheren en schone mesjes gebruiken.
  • Jeuk: Jeuk is één van de meest gehoorde bijwerkingen van schaamhaar scheren. Dit kun je voorkomen door te scheren als de huid nat is, en een kalmerende gel te gebruiken naderhand.
  • Je moet het bijhouden: Als je eenmaal begint, is het het beste om het bij te blijven houden. Als je het tenminste consistent netjes wilt hebben. En daar gaat wel wat tijd en moeite in zitten. Het is trouwens niet zo dat schaamhaar sneller groeit als je het scheert.

Nu je alle voor- en nadelen van het bijwerken van je schaamhaar hebt gehoord, rest alleen nog de vraag: wat doe jij? Ben jij team schaamhaar of team kaal?