Schaamhaar scheren voor beginners | BALZY

Schaamhaar scheren voor beginners

Schaamhaar scheren... tegenwoordig heeft het een eigen werkwoord: "Manscaping".

Het is steeds normaler om te praten over 'manscapen', oftewel: het onderhouden van het mannelijke schaamhaar. In tegenstelling tot 20 jaar geleden is er namelijk niets meer om je voor te schamen: het is tegenwoordig helemaal hip.

Volgens een Amerikaanse studie vertelde iets meer dan 50% van de ondervraagde mannen dat zij regelmatig hun schaamhaar op de een of andere manier bijhouden.

Voor dit soort snoeiwerk kunnen verschillende redenen zijn. Sommigen onder ons willen er graag wat netter uitzien voor een aankomend sekspartijtje, doen dit vanwege de voorkeur van hun partner of knippen het schaamhaar weg zodat het niet onder de rode speedo of witte slip uitsteekt in de kleedkamers.

Veel mannen vinden het nou eenmaal belangrijk hoe de schaamstreek erbij ligt en hun ballen erbij hangen.

Het scheren van schaamhaar is tegenwoordig overigens vrij gangbaar onder mannen. Het scheren van de ballen of het scheren van konthaar is echter nog behoorlijk taboe...

Schaamhaar scheren

De belangrijkste tips voor het scheren van je schaamhaar:

 1. Neem de tijd - je schaamhaar scheer je niet in 1 minuut.
 2. Zorg voor een goede plek. Een warme douche is altijd goed.
 3. Maak de huid soepel en zacht door eerst heet te douchen.
 4. Je kunt een scheergel of creme gebruiken.
 5. Gebruik geen scheermes, en al helemaal niet het gereedschap dat je ook voor je gezicht gebruikt.
 6. Spoel goed af en droog voorzichtig (maar goed). Gebruik eventueel een creme (zonder alcohol)

Maar zodra je voor het eerst gaat manscapen heb je waarschijnlijk wel een aantal vragen. Waar begin je en hoe kun je het het beste aanpakken zonder jezelf te verwonden?

En een andere belangrijke vraag die mensen vaak stellen: Groeit schaamhaar sneller terug als je het vaak scheert? (Het antwoord is nee, maar lees er gerust meer over)

Het scheren van je schaamhaar is een klusje waarvan je goed op de hoogte moet zijn wat je gaat doen voor je begint, want we hebben het hier wel over een van je gevoeligste en meest belangrijke plekjes.

Je wilt niet per ongeluk je hele balzak openhalen of een ader op je paal doorsnijden.

Net als bij hoofdhaar zijn er ook voor de schaamstreek verschillende kapsels te bedenken. Dit zijn de drie meest populaire:

'De slip'
Dit is in principe de mannelijke versie van de bikinilijn. Bij 'de slip' scheer je al het haar weg dat zichtbaar uit je ondergoed steekt. Vooral hip onder de speedo-dragende-zwemmers en fans van de klassieke witte slip.

'Leeuwenmanen'
Voor een stel leeuwenmanen verwijder je al het haar van je ballen en de basis van je fluit, maar laat je erboven nog wel flink wat staan. Het is een methode vooral geliefd bij mannen die met deze optische illusie de jongeheer er wat groter uit willen laten zien.

'Strak getrimd'
Knip het haar tot een korte lengte zodat het nog wel overal zit, maar overal gelijkwaardig gekortwiekt is. Dit is een goede optie als je je haar niet volledig wilt scheren maar toch minimaal en netjes wilt houden.

Dit wordt in de volksmond ook wel vaak 'het bos kappen' genoemd. Vooral populair onder mannen met weinig tijd en alleen een schaar in de buurt.

Andere mogelijke schaamhaar 'designs':

 • Minimalistisch: Scheer alle haren boven je fluit, maar laat de haren op je ballen en de basis van je jongeheer zitten. Dit kan je wat tijd besparen bij het scheren van die lastige, delicate balzakhuid. 
 • Horizontale landingsbaan: Scheer de haren boven je schaamstreek (maar niet rond je fluit en trim je balharen kort zodat je een horizontaal baantje haar net boven je jongeheer laat staan.
 • De Creatieveling: Je knipt eerst alle haren kort zodat de vorm beter zichtbaar is. Maar daarna kun je creatief te werk gaan tot je een specifieke vorm naar je hand hebt gezet. Pijlen, hartjes, letters en andere creatieve uitspattingen zijn populair. Vooral voor de mannen die het niet te serieus nemen en ondertussen wel een indruk willen achterlaten op een seksuele partner.

Je kunt ook volledig kaal gaan, als dat bij je past. Het is maar wat je voorkeur heeft qua stijl en onderhoud.

Weetje tussendoor: Wist je dat 21% van de mannen geen idee heeft hoe ze hun oksels moeten scheren?

Hoe kun je schaamhaar verwijderen?

Er zijn verschillende manieren hoe je het schaamhaar kan verwijderen, maar welke methode je ook kiest: voordat je begint altijd handen wassen en het gekozen gereedschap schoonmaken.

Daarbij willen we aanraden van tevoren even te douchen of een warm bad te nemen zodat de haren wat zachter zijn. Dit voorkomt dat je huid makkelijk geïrriteerd raakt.

En vooral als iemand de dagen erna je naakt te zien krijgt kunnen rode irritatie velden op je schaamstreek je wellicht ook rode wangen geven van schaamte. Tenzij je dat gebied wil matchen met je rode oortjes natuurlijk. (pun intended!)

1 Schaamhaar scheren

Het scheren van het schaamhaar is het meest gebruikelijk onder mannen die manscapen, maar het is ook een van de meest gevaarlijke manieren als je niet voorzichtig bent. Dit is vooral het geval als je met een handmesje werkt en niet weet wat je aan het doen bent. Het laatste wat je wilt is jezelf verminken, dus bezint eer gij begint!

Als je je niet juist scheert is het gemakkelijk om per ongeluk in je huid te snijden en jezelf bloot te stellen aan bacteriën of irriterende stoffen. Het scheren kan ook jouw follikels - de omhulsels die iedere haar vasthouden - blokkeren, wat vervolgens ingegroeide haren kan veroorzaken.

Voor een volledig veilige én handige scheermethode hebben we de ManMower 2.0 trimmer ontwikkeld. Hiermee is het scheren van je jongeheer en omliggend terrein een fluitje van een cent! De ManMower 2.0 is waterproof dus kan onder de douche gebruikt worden. Het ideale gereedschap voor als je zeker wilt zijn dat je jezelf niet in de vingers snijdt. En niet in je edele delen.

Hoe te scheren: Scheer altijd in de richting waarin het haar groeit om de mogelijkheid op irritatie te minimaliseren. Trek aan de huid om het strak te houden en om alle haren goed weg te maaien.

Scheertips voor mesjes

 • Desinfecteer je scheermesje altijd voor gebruik.
 • Maak je schaamhaar vochtig om de haren te verzachten.
 • Gebruik scheerschuim, gel of een vochtinbrengende crème met natuurlijke ingrediënten om irritatie te voorkomen. Kies voor meer natuurlijke opties van merken als Dr. Bronner's, Alaffia, Alba Botanica, Herban Cowboy of Jāsön.
 • Gebruik cortisonencrème om irritatie na het scheren tot een minimum te beperken.
 • Vervang de scheermesjes vaak.

2 Waxen of harsen van schaamhaar

Waxen is eigenlijk hetzelfde als harsen, en gebeurt door stroken warme wax op het behaarde oppervlak aan te brengen en de haren uit de follikels te trekken. Waxen is een aardig alternatief voor scheren, omdat het bij sommige mannen minder jeuk veroorzaakt als de haren terug beginnen te groeien. Waxen kan wel enorm zeer doen, maar daar zijn de meningen over verdeeld en ligt per persoon anders.

Waxen kun je het beste laten doen door een getrainde professional, want als je dit verkeerd doet kan dit leiden tot roodheid, irritatie en ingegroeide haren. 

Tips voor het waxen van je schaamhaar (doe het gewoon niet!)

 • Kies een winkel die veilige methoden gebruikt. Lees de beoordelingen van klanten en eventuele beoordelingen van gezondheidsorganisaties.
 • Bij het harsen moet de persoon die de behandeling uitvoert een getrainde of gecertificeerde schoonheidsspecialiste zijn en handschoenen dragen.
 • Goede salons zullen nooit meer dan één keer het waxstokje gebruiken en zullen de waxtafel bedekken met een wegwerphoes voor goede hygiëne.

3 Chemisch ontharen van schaamhaar (ontharingscreme)

Chemische ontharingsmiddelen verzwakken de keratine in het haar, zodat het loskomt van de follikel en kan worden afgeveegd met een handdoek. Deze middeltjes zijn gemakkelijk te vinden in de drogisterij, maar ze kunnen stoffen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Als je een gevoelige huid hebt kun je deze methode het beste vermijden!

Tips bij schaamhaar scheren met creme

 • Praat met je dokter voordat je een ontharingsmiddel gebruikt om te zien of het de juiste keuze voor jou is. Overweeg om het te laten doen door een medische professional.
 • Als je allergisch bent, laat dan eerst een huid- of priktest doen om te zien voor welke ingrediënten je misschien allergisch bent.
 • Doe ergens anders op je lichaam een patchtest voordat je het op je schaamstreek aanbrengt. Je wilt niet dat je hele schaamstreek rood en opgezwollen raakt!

4 Schaamhaar laseren (of elektrolyse)

Laserontharing en elektrolyse worden beide beschouwd als "permanente" methoden om schaamhaar te elimineren: het haar zal niet snel meer terug groeien.

De verwijdering van de laser maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen, terwijl de elektrolyse een apparaat gebruikt dat energie van chemische stoffen of warmte in de follikels overbrengt om ze te weerhouden van het groeien van nieuwe haren. Haren kunnen na verschillende behandelingen nog steeds terug groeien, maar als dat gebeurt zijn ze meestal wel fijner en minder opvallend.

Tips bij laseren van schaamhaar

 • Maak een afspraak bij een medische professional om deze behandelingen te laten uitvoeren.
 • Kies het juiste behandelcentrum. Veel plaatsen bieden deze behandelingen aan, maar controleer de beoordelingen en gezondheidsevaluaties voordat je een afspraak boekt.

Beide vormen van verwijdering moeten worden gedaan door een professional in een behandelcentrum. Als dit niet goed wordt gedaan, kunnen deze behandelingen je huidskleur van die streek veranderen.

Schaamhaar trimmen en onderhouden

Schaamhaar, in tegenstelling tot hoofdhaar, stopt op een bepaald moment met groeien. Dus als je je haar ongetrimd laat, veroorzaakt dat geen uit de klauwen gegroeide rimboe. Maar als je een beetje van de top af wilt, knip dan wat bij met een schone schaar.

Wat je in géén geval moet doen is overal hetzelfde instrument voor gebruiken. Lees hier waarom het echt enorm smerig is om je gezichtstrimmer te gebruiken voor je schaamhaar.

Knip je haar niet te dicht op je schaamstreek. Dit is een makkelijke manier om jezelf per ongeluk te knippen. En wees extra voorzichtig rond je balzak- en de huid van je fluit, aangezien de huid daar veel dunner is.

Tips bij het knippen van je schaamhaar

 • Desinfecteer elke schaar die je van plan bent te gaan gebruiken voor dit karweitje
 • Berg de schaar netjes op een plek waar het niet vochtig is
 • Gebruik deze schaar niet voor iets anders en deel hem niet met anderen - dit verhoogt het risico op infecties of andere bedreigingen zoals schaamluis.
 • Knip je schaamhaar als het droog is, zodat de haren niet aan elkaar plakken waardoor ze moeilijker individueel bij te knippen zijn.

Wat te doen bij uitslag, bultjes en ingegroeide schaamharen?

Zelfs als je voorzichtig bent, is het niet ongewoon om uitslag, bultjes of ingegroeide haren op je schaamstreek te krijgen, vooral als je met een mesje scheert. (Gebruik daarom een trimmer zoals de ManMower 2.0)

Het is het beste om te stoppen met scheren totdat deze symptomen verdwijnen. Ga naar de dokter als er na een week niet scheren er geen verandering plaatsvind of als het zelfs erger lijkt te worden.

Om de irritaties van scheren met de hand geheel te voorkomen kun je overwegen de BALZY ManMower 2.0 aan te schaffen. Deze is speciaal ontworpen met SafeShave technologie, ideaal voor deze gevoelige lichaamsstreek.

De opzetstukjes kunnen aangepast worden naar verschillende lengtes zodat je zelf kunt kiezen hoe kort je jouw schaamhaar wilt trimmen.

En als je ballen stinken? Tja, dan heb je een groter probleem dan alleen wat haar!

Dit is wat je moet doen bij de verschillende irritaties na het scheren van je schaamhaar:

Uitslag:

 • Niet krabben! Dit ziet er in het openbaar niet alleen asociaal uit maar kan de irritatie zelfs verergeren en een infectie veroorzaken.
 • Gebruik een hydrocortisonencrème om de jeuk te verminderen zodat je niet vies wordt aangekeken.

Bultjes:

 • Gebruik een kalmerende, natuurlijke lotion of crème om irritatie te verlichten.
 • Laat het haar teruggroeien tot de bultjes helemaal verdwenen zijn.
 • Overweeg om minder vaak te scheren als je iedere keer dat je je scheert bultjes krijgt.
 • Probeer eens een elektrisch scheerapparaat te gebruiken, zoals onze ManMower 2.0 trimmer; speciaal gemaakt om gemakkelijk en veilig je ballen te scheren.

Ingegroeide haren:

 • Stop voor een paar weken met scheren en laat de haren terug
 • groeien.
 • Gebruik een warm, nat washandje om het gebied één keer per dag te masseren totdat de irritatie verbetert.
 • Geen pincet gebruiken om de haren uit te trekken, omdat dit het infectierisico kan verhogen.