Balzy Amsterdem

Zoek jij nog een leuk feitje om op een saai feestje indruk te maken? Of nog even snel wat extra kennis opdoen voor je volgende pubquiz? Dit lijstje met feitjes over scheren gaat je op weg helpen, en maakt jou tot de koning van scheertrivia. 

1. Scheren gebeurt al 60.000 jaar

Hoewel de eerste signalen van ontharing al uit 100.000 stammen, gebeurde dat toen nog door één voor één haren uit te trekken. Scheren is iets nieuwer, maar als concept toch al zo’n 60.000 jaar oud. Voordat scheermesjes bestonden, gebruikten ze daar onder haaientanden of schelpen voor. 

2. Van benen scheren word je geen snellere sporter

Kijk naar de gemiddelde mannelijke topsporter die het moet hebben van snelheid (zeg: een wielrenner of zwemmer), en je zult zien dat zij hun hele lichaam scheren. Het idee is dat ze hierdoor minder aerodynamische weerstand ervaren, en dus sneller zijn.

Maar uit testen is nooit gebleken dat het voordeel oplevert, en het lijkt dus voornamelijk een mythe. Dat betekent niet dat het geen andere voordelen oplevert: zo zijn wondjes bijvoorbeeld makkelijker schoon te houden als je benen kaal zijn. Daarnaast kan het ook een placebo-effect opleveren. Als je je sneller VOELT, zul je misschien ook beter presteren.

3. Haar groeit zo’n 15 cm per jaar

Gemiddeld genomen groeit haar zo’n 0.5 tot 1.7 centimeter per maand. Er is geen bewezen manier om haargroei te versnellen: het ligt genetisch vast hoe snel je haar groeit. Het enige wat je wel kunt doen, is zorgen dat je vertraging voorkomt. 

Dit doe je door zo gezond mogelijk te leven: voldoende slaap en ontspanning, weinig stress, niet roken en zo min mogelijk zware chemicaliën in je haar helpen je haar gezond te blijven.

4. Haar groeit niet sneller of dikker terug na scheren

Één van de meest gehoorde mythes rondom scheren, is dat je haar sneller of dikker terugkomt. Dit is niet waar. De groeisnelheid en dikte van je haar ligt genetisch vast. Als je je haar scheert, krijgt het een bot uiteinde (een stoppel). Dit kan harder aanvoelen, maar gaat vanzelf weg hoe langer je haar groeit. 

En voor het teruggroeien van schaamhaar geldt hetzelfde!

5. Superbehaard: er bestaat een ‘weerwolfsyndroom’

Hoewel de officiële naam van extreme beharing ‘hypertrichose’ is, staat het vooral bekend als het weerwolfsyndroom. Dit syndroom betekent dat je last hebt van extreme haargroei over je hele lichaam, ook op plekken waar geen haar hoort te groeien. Er is geen behandeling voor. Gelukkig is de ziekte wel erg zeldzaam: er bestaan wereldwijd maar zo’n 100 mensen met de erfelijke aandoening. Ze gaan er vaak psychisch enorm onder gebukt. 

6. Jongens beginnen tussen de 14 en 17 jaar met scheren

Hoewel sommige jongens al rond hun negende de eerste baardgroei ervaren, vindt dat voor de meeste tieners pas tussen 12 en 17 plaats. De gemiddelde leeftijd waarop jongens beginnen met scheren ligt tussen de 14 en 17 jaar.  

We hebben het over het gezicht maar ook over schaamhaar. En konthaar. Want dat begint allemaal te groeien rond die leeftijd!

7. Je mag als militair geen baard dragen

In veel legereenheden mag je geen baard dragen. Deze regel stamt al ten tijde van Alexander de Grote die het niet alleen niet netjes vond, maar baardgroei ook een zwakte vond in een gevecht. Dit aangezien de vijand tijdens gevecht je baard zou kunnen vastpakken en je zo kunnen verwonden. Daarentegen was het in Engeland juist tot 1916 verplicht om een snor te hebben als je onderdeel was van het leger. 

In de Nederlandse Koninklijke Landmacht mag je alleen een baard groeien na verkregen toesteming. Een snor groeien mag altijd. Tegenwoordig groeien veel militairen hun baard als ze op missie zijn, als manier om met elkaar (en soms de lokale bevolking) te bonden. 

8. De eerste scheermesjes stammen uit het oude Egypte

Hoewel scheren al een eeuwigheid gebeurt, werd pas tijdens de oude Egyptenaren duidelijk waarom mannen (en vrouwen!) dat deden. De Egyptenaren vonden haren namelijk vies. Ze scheerden hun al hun lichaamshaar, zelfs hun hoofd. 

Dit deden ze voornamelijk om beestjes en nare geurtjes te voorkomen, en zo werd scheren ook een statussymbool. Als je volledig kaal was, betekende dat namelijk dat je het geld en tijd had om elke dag naar de barbier te gaan. De eerstgevonden scheermesjes werden dan ook in het oude Egypte gevonden. Ze waren gemaakt van koper en goud.

9. Er bestaat een angst voor baarden

Wist je dat er zoiets bestaat als een angst voor baarden? Ja zeker. Pogonofobie is de angst voor baarden, en het leidt bij mensen die eraan lijden tot misselijkheid, zweten en hartkloppingen. Gelukkig is het een vrij zeldzame fobie.

10. De langste baard ooit was 5.33 meter

De langste baard ooit gemeten was 5.33 meter en behoorde tot het gezicht van Hans Langseth. Dat was een Noor die in 1867 naar de Verenigde Staten emigreerde, en met het circus rondreisde. Ten tijde van zijn overlijden in 1927 was hij de officiële wereldrecordhouder van de langste baard ter wereld. 

Er wordt gezegd dat hij stierf toen hij struikelde over zijn eigen baard, en daarmee zijn nek brak. Maar dat is niet waar (hij was trouwens 81 toen hij overleed). Wat wel waar is, is dat zijn baard nu in het bezit is van de National Museum of Natural History in Washington DC.

Krijg je ook de kriebels van deze harige feitjes? Scheer dan je lichaamshaar met The BushBuster 3.0 en voel je weer helemaal fris.

×